Realitní kancelář

Blog

zpět

3 daně, které musíte znát při prodeji nemovitosti

24. 07. 2015

dane.jpg

Daň 1 – Daň z nabytí nemovitosti…

…s touto se potká každý prodávající nemovitosti. Daň sice byla přejmenována na Daň z nabytí nemovitosti místo Daně z převodu nemovitosti, ale poplatníkem stále zůstává převodce/ prodávající. Daň je nyní v jednotné sazbě 4% a platí pro všechny typy nemovitostí. Asi se ptáte: Z jaké ceny se počítá ? Základem pro výpočet daně je buď cena z kupní smlouvy, cena ze znaleckého posudku nebo nově určená směrnou hodnotou. Vždy však z ceny vyšší. Jak jinak, že ? POZOR – připravuje se změna od 1.1.2016 v pozici plátce daně. O novinkách a změnách Vás budu informovat na svém blogu. Chcete vědět co se děje nového? ZDARMA Vám zašlu novinky.

Daň 2- Daň z nemovitosti…

…každý majitel nemovitosti platí jednou ročně na základě daňového přiznání nebo složenky s již vypočítanou částkou. Základem pro výpočet je dle místní příslušnosti výměra, typ nemovitosti a koeficient přiřazený k obci či městu. Přiznání se podává vždy v lednu příslušného roku. Nezapomeňte, že v případě prodeje nemovitosti je povinností původního majitele se od platby odhlásit a naopak kupující se musí v lednu roku následujícího po koupi k této dani přihlásit na místně příslušném FÚ.

Daň 3 – Daň z příjmu…

…prodali jste nemovitost, kterou jste před nedávnem koupili? Může se stát, že jste ji prodali i dráž než jste koupili? Pak je na místě se zabývat daní z příjmu. Jedná se o rozdíl mezi cenou pořizovací a cenou prodejní, jejichž rozdíl tvoří Váš zisk, který po Vás FÚ bude chtít zdanit. Daň z příjmu je nyní v ČR stanovena sazbou 15% z tohoto rozdílu cen. Existují zde i výjimky, kdy daň platit nemusíte z důvodu osvobození z časového hlediska nebo z důvodu nákupu další nemovitosti v určité lhůtě. Pokud chcete úspěšně prodat a ještě u Vaší nemovitosti hladce provést daňovou problematikou, rád vám pomůžu.

Alexandr Beták
osobní realitní makléř


CHCI PRODAT / PRONAJMOUT NEMOVITOST

Chcete znát před prodejem tržní cenu Vašeho rodinného domu, bytu, chaty, pozemku?

Neváhejte se na mě obrátit. Specializuji se na nemovitosti Přerova a okolí již od roku 1997.

Vyplňte tento formulář a já Vás budu kontaktovat.