Realitní kancelář

Blog

zpět

3 NOVINKY PRO ROK 2016

05. 01. 2016

NEW.jpg  3 NOVINKY PRO ROK 2016

1/ DPH U STAVEBNÍCH POZEMKŮ

Od 1.1. 2016 se ke stavebním pozemkům, bez ohledu na stav zasíťování , připočítává sazba DPH ve výši 21% a tímto u pozemků připravovaných k výstavbě rodinných či bytových domů o tuto částku pořizovací cena narůstá. Ve spoustě případů, hlavně u developerských projektů, pak může mít již v předstihu developer kolaudaci sítí zajištěnou a taky případné změny již do ceny zahrnuty s předstihem. Pokud zvažujete koupi stavebního pozemku nebo bytu s podílem na pozemku pod stavbou až v roce 2016, informujte se na aktuální cenu raději předem.

Výjimkou je pak koupě stavebního pozemku, ať už zasíťovaného či nezasíťovaného, mezi fyzickými osobami (neplátci DPH), kteří sjednávají  v kupní smlouvě i nadále cenu bez DPH stejně jako v roce 2015.

2/ PRŮKAZY ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI  BUDOVY– PENB

Změna 1 …od 1. ledna 2016 platí, že průkaz energetické náročnosti budovy je nutné zajistit i při pronájmu bytové jednotky v domě. Dříve se tato povinnost týkala pouze pronájmu celého domu. Nelekejt se …PENB získáte od  Společenství vlastníků domu, který je zpracovaný k domě ve kterém je Váš byt určený k pronájmu. O vystavení kopie požádejte zástupce domu.

U nabídek realitních kanceláří je také povinnost kanceláře či makléře uvádět energetickou třídu v inzerci. Pokud tak neučiní, vystavuje se tak sankci.  Pokud není en. třída známa, můžete se v inzerátu na různých realitních serverech setkat s označením třídou G – velmi nehospodárná. Zde doporučuji nechat si skutečnou hodnotu doložit na prohlídce nebo ke smlouvě.

Změna 2 …novostavby veřejných budov nad 1500 m2 energeticky využitelné plochy, jejichž kolaudace byla zažádána od 1.1.2016 musí  splňovat energetický standard s téměř nulovou spotřebou a měly by se tak názvem blížit pasivnímu standardu. Ve skutečnosti to ale tak přísné není a při výstavbě jsou tyto hodnoty již dnes běžně dosažitelné.

3/ DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI 2016

Poslední  změnou je pro rok 2016 změna v osobě plátce daně z nabytí nemovitosti. Po změně názvu  z daně z převodu nemovitosti, kde byl poplatníkem prodávající na daň z nabytí nemovitosti, kde naši zákonodárci nechali opět poplatníka prodávajícího (dobré, ne ?), je nyní považován za poplatníka kupující, který tak musí při výběru nemovitosti  za stanovenou cenu počítat s další částkou k ceně kupované nemovitosti. Sazba daně stále zůstává ve výši 4% z prodejní ceny nemovitosti a v platnost by dle sdělení FÚ měla tato změna v osobě poplatníka vstoupit někdy k 1.7.2016. Profesionální makléř by měl včas se svými klienty na tuto změnu reagovat a informovat prodávající i kupující o skutečné skladbě ceny. I zde si vyžádejte přesné informace, aby jste předešli zklamání.

Doufám, že jsem Vám tímto krátkým výčtem pomohl k orientaci v problematice a budu rád, pokud se na mě v případě potřeby obrátíte. Rád Vám poradím individuálně k Vaší nemovitosti.

Alexandr Beták

osobní realitní makléř

Alexandr Beták
osobní realitní makléř


CHCI PRODAT / PRONAJMOUT NEMOVITOST

Chcete znát před prodejem tržní cenu Vašeho rodinného domu, bytu, chaty, pozemku?

Neváhejte se na mě obrátit. Specializuji se na nemovitosti Přerova a okolí již od roku 1997.

Vyplňte tento formulář a já Vás budu kontaktovat.