Realitní kancelář

Blog

zpět

5 RAD PŘI NÁKUPU POZEMKU

07. 10. 2015

bigstock-Real-estate-concept-with-house-91029374.jpg

5 RAD PŘI NÁKUPU POZEMKU

… aneb na co si dát pozor, aby „stavební pozemek“ byl opravdu stavební !!!

Územní plán

Zde je potřeba věnovat pozornost schválenému územnímu plánu města (obce), zda je zrovna ten Váš vysněný pozemek v lokalitě určené k jakékoliv výstavbě, hlavně pak pro bydlení v rodinných domech nebo pro komerci.

Příklad územního plánu naleznete zde :  http://www.prerov.eu/cs/magistrat/mapove-centrum-gis/

…slyšel jsem již od klientů: Zajdu na úřad a tam to pole nechám převést na stavební. Dobrý pokus, ale jeho úspěšnost bych stavěl do pozice sci-fi J

Schvalování změn územního plánu má svá pravidla a změny se provádějí na základě jednání zastupitelstev obcí a měst. Někdy také na tento proces můžete čekat i několik let.

Inženýrské sítě

Velmi důležitá věc v celém procesu nákupu pozemku. Jistě se shodneme, že stavební pozemek bez elektřiny a vody jaksi ztrácí kouzlo, že? ( Ledaže by jste byli opravdu hodně spojení s přírodou)

Před nákupem je nutné mít od jednotlivých dodavatelů sítí vyjádření k vedení a možnostem napojení, dále pak kapacitu těchto sítí a situační zákres koncových bodů či vedení. Poskytují elektronicky nebo v tištěné podobě jednotliví správci sítí.

Regulativy zástavby – architektura

Chápu, že jste si připravili krásné sídlo s věžičkami (po vzoru ruských stavebníků v chráněných oblastech ČR), ale pozor, ne všude může být umístěno. I zde je potřeba si tyto regulativy zástavby nechat vyhotovit písemně na odboru architektury města a nimi se při přípravě Vašeho domu či nemovitosti pro podnikání řídit.

Příjezd k pozemku a vlastnictví okolních pozemků pro přístup

Předpokládám, že každý stavebník si k vlastnímu domu nemůže pořídit vrtulník s heliportem, aby na svůj pozemek mohl dosednout bez ohledu na přístupovou komunikaci J To asi se mnou budete souhlasit, že?

Myslete zde proto na nutnost obstarat si informace o okolních pozemcích a jejich vlastnících, dále pak o existenci komunikace k uvažovanému pozemku, která by měla být u magistrátu vedena v pasportu komunikací, nebo by se mělo na ni dát s nějakou investicí alespoň napojit.

Pokud bude přístup (pozemek) k Vašemu stavebnímu místu ve vlastnictví soukromé osoby, hrozí zde reálné nebezpečí, že Vás k Vašemu pozemku přes svůj nemusí pustit. Tady doporučuji velkou obezřetnost!!!

Vyjmutí z půdního fondu

Novinkou, která se prapodivně rychle bez vědomí veřejnosti stala v květnu 2015 skutečností je, že u pozemku – orné půdy připravené k zástavbě nemovitostí je její nový majitel povinen uhradit poplatek za vyjmutí z půdního fondu dle výpočtu, který naleznete na internetu nebo na příslušném odboru magistrátu. Znamená to, že za plochu zastavěnou stavbou s příslušenstvím stavebník zaplatí vypočtenou částku, která může být v řádu tisíců až statisíců Kč. Dříve bylo vyjmutí u výstavby rodinného domu osvobozeno a  nyní může tvořit velkou část ceny Vašeho stavebního pozemku. Abych to ale vylepšil, tak za plochu půdy nezastavěnou stavbou např. zahrádku vyjmutí neplatíte. Tak to legislativně od pana ministra Brabce až k podpisu prezidenta Zemana trvalo údajně dva měsíce a od 1.5.2015 to platí. To je rychlost. Kluci šikovní !

Takže doporučení na závěr: Buďte opatrní, s nákupem pozemku nespěchejte, minimálně uvedené body si v klidu a důkladně prověřte, aby na Vašem pozemku pro Vaši rodinu vyrostla nemovitost, která vám bude dělat radost  a ne vrásky. Podrobnější informace k této problematice rád poskytnu osobně.

Pokud se Vám článek líbil, budu rád za komentáře a sdílení Vašim přátelům a známým.

Alexandr beták

Osobní realitní makléř


Alexandr Beták
osobní realitní makléř


CHCI PRODAT / PRONAJMOUT NEMOVITOST

Chcete znát před prodejem tržní cenu Vašeho rodinného domu, bytu, chaty, pozemku?

Neváhejte se na mě obrátit. Specializuji se na nemovitosti Přerova a okolí již od roku 1997.

Vyplňte tento formulář a já Vás budu kontaktovat.