Realitní kancelář

Blog

zpět

REALITNÍ TRH V DOBĚ

05. 04. 2020

Motiv - makléř.jpeg  

Jistě se mnozí z Vás nyní ptají, jaký bude mít současná pandemie dopady na chování realitního trhu, chování kupujících a prodávajících a jak také celkově bude vypadat situace v nejbližším období.

Hned na úvod říkám, že je to těžká otázka, ale bohužel ještě těžší je odpovědět na ni. Zkusím tedy popsat alespoň některé již dnes viditelné faktory, které se do realitního obchodování promítají a počítá se, že budou v příštích obdobích celý trh s nemovitostmi formovat a ovlivňovat.

První je otázka, jak vlastně nyní můžeme s nemovitostmi obchodovat?

I když i zde je nutné dodržovat preventivní opatření v kontaktu více lidí, nošení roušek, nepodávání si rukou, dodržování hygieny, omezení jednání s úřady, řešení prohlídek jen v omezeném počtu osob, ale jsou zde podle nařízení Vlády ČR také možnosti, aby se potřeba lidí bydlet, stěhovat se za prací, rozšiřovat rodinu a další důvodů poptávky po novém bydlení úplně nezastavila. Samozřejmě dochází, vzhledem k prvořadé nutnosti ochrany vlastního zdraví a také lidí z okolí, k výraznému poklesu v obchodování, ale je potřeba věřit, že tato doba je přechodná a po přechodu“ koroviru“ se vše vrátí do starých kolejí.

 

Další otázkou je, jak vypadá nabídka a poptávka po koupi nemovitostí?

Zde je vidět obrovský propad poptávky kupujících o koupi nemovitostí, ale také prodávajících, kteří ještě před měsícem plánovali prodej domu, bytu nebo rekreačního objektu. Vzhledem k tomu, že zdraví je na prvním místě, je však toto pochopitelné. Já nyní například telefonicky a emailem jednám s klienty, kteří plánují realizovat svůj realitní obchod v letošním roce, ale zatím si spíše vzájemně vyměňujeme informace o cenách, postupech prodeje apod.. Jakmile se situace přežene, přejdeme již připraveni k fázi prodejní a budeme mít vše předem vyjasněné. Tak aspoň neztratíme další čas.

Jiná situace je u pronájmů bytů. Zde je samozřejmě nutnost bydlení nastavena jinak a potřeby bydlení klientů je potřeba uspokojit bez ohledu na současný vývoj.

 

Poslední otázkou je, jaké to celé bude mít následky ?

Prvním hlediskem je vývoj cen nemovitostí. Samozřejmě nastala doba stagnace a nepředpokládá se, že by ceny šly, i vzhledem k situaci lidí, vývoji zaměstnanosti a dalších, nějak nahoru. Spíše lze lokalitně očekávat dle poptávky mírný pokles cen bytů v řádech několika procent. Vše také bude záležet na ochotě a přístupu bank k poskytování hypoték, výši úrokové sazby, maximální výši úvěru- např. 80 -90% kupní ceny ,na vývoji zaměstnanosti v regionu a také na dálce trvání pandemie.
 

 Nyní je však situace v počátku a žádné relevantní odhady nyní nelze dělat.


Aktuální data – orientační ceny bytů Přerov duben 2020 (byt ve standardním stavu!!)

 

1+kk,  1+1                      25 - 40 m2                     750.000       1.000.000,-Kč

2+kk, 2+1                       40 - 60 m2                     900.000       1.400.000,-Kč  

3+kk, 3+1                       60 - 75 m2                     1.300.000 –   1.700.000,-Kč

4+kk, 4+1 a větší          75 – 90 m2                    1.600.000 –   2.200.000,-Kč

 

Na závěr ale budeme optimističtí. Bydlení je jednou ze základních lidských potřeb -  lidé se stěhují za prací, zakládají rodiny, rozvádí se a bohužel také umírají. Lidé ji tedy dle svých možností budou řešit i po odeznění pandemie – realitní trh si jistě najde svou cestu. 


Jedna pozitivní a aktuální informace od ministryně financí pí. Schillerové ze dne 30.3.2020 zní, že se bude navrhovat úplné zrušení 4% daně z nabytí nemovitých věcí pro kupující (nebo alespoň její snížení). Tohle by mohl být jeden z podpůrných prostředků, jak pomoci „zabržděný“ trh rozhýbat a lidem koupi jejich nové nemovitosti zlevnit (…pokud to ministryně Schillerová opravdu prosadí sněmovnou a nezůstane jen u slibů).


Nezapomeňte, že jsem Vám i v této době „ONLINE“ k dispozici a rád Vám, i třeba radou, pomůžu s Vaším záměrem. Ať už je aktuální nebo bude aktuální v blízké budoucnosti.


Nové trendy ve vývoji Vám budu průběžně přinášet na svém BLOGU. Těším se na Vás a vše zvládněte hlavně ve zdraví.


Telefonický kontakt : +420 777 946 898    Emailová korespondence : info@betak-reality.cz

 

Alexandr Beták
osobní realitní makléř


CHCI PRODAT / PRONAJMOUT NEMOVITOST

Chcete znát před prodejem tržní cenu Vašeho rodinného domu, bytu, chaty, pozemku?

Neváhejte se na mě obrátit. Specializuji se na nemovitosti Přerova a okolí již od roku 1997.

Vyplňte tento formulář a já Vás budu kontaktovat.