Realitní kancelář

Blog

zpět

Realitní zákon je tu!!!

18. 01. 2020

Foto článek.jpg

Realitní zákon je tu! Jaký bude mít vliv na realitní obchodování v roce 2020 a dalších? A co vám - našim klientům, přinese nového a lepšího v poskytovaných službách ?

Realitní zákon prošel Sněmovnou, Senátem a rukou prezidenta a dle posledních informací by měl vstoupit v platnost od 1.3.2020.

Proč vlastně Realitní zákon vznikl?

Základem je snaha o zkvalitnění služeb realitních kanceláří, zvýšení odbornosti a kvalifikace jednotlivých makléřů v ČR. Jednoduše po vzoru dalších evropských zemí by pak realitní činnost  měla být uznávanou, vyhledávanou a odbornou činností, kde nebude docházet k amatérským prodejům podvodům, nekalým praktikám některých makléřů a někdy i okrádání klientů. Tímto krokem se má stát živnost realitního makléře koncesovanou živností a vylepšit povědomí Vás klientů o tomto oboru a v neposlední řadě oddělit kvalitní realitní kanceláře od těch nekvalitních.

Hlavní problémy, které vedly ke vzniku zákona?

Hlavní změny, které zákon přináší?

  1. Vázaná živnost – zprostředkovatel musí splňovat odbornost, potřebné vzdělání, složit zkoušku
  2. Úschova peněz mimo RK – zprostředkovatel musí řešit úschovu přes advokáta, notáře, banku (pokud si výslovně klient úschovu u zprostředkovatele nepřeje)
  3. Povinné pojištění – do částky 1.750.000,- na jednu transakci a 3.500.000,-Kč na souběžné
  4. Zprostředkování – typ smlouvy  s klientem, exkluzivita maximálně na 6 měsíců, výše provize a rozsah služeb, výpověď smlouvy, povinné náležitosti smlouvy a další
  5. Informační povinnost RK vůči klientům – jaké dokumenty je nutné předložit klientovi k nemovitosti – list vlastnictví, bezdlužnost, nabývací titul, prohlášení vlastníka, průkaz energetické náročnosti atd.

Veškeré požadavky zákona budou během ledna zakomponovány i do mých podkladů a jsem připraven Vám veškeré nové parametry vztahu zprostředkovatele a klienta vysvětlit při osobním setkání.

Na závěr však bohužel musím podotknout, že i přes snahu zlepšit realitní podnikání novým zákonem, není vše i přes několik let trvající přípravu zákona ideální. Je to však aspoň první krok k tomu, aby realitní podnikání dostalo novou úroveň a klienti se na zprostředkovatele obraceli ve stejném množství, jak je obvyklé v Evropě, kde realitní obchody zprostředkovávají realitní odborníci  v 75 – 90% všech transakcí.

Těším se na Vaše případné dotazy a další spolupráci

Alexandr Beták
osobní realitní makléř


CHCI PRODAT / PRONAJMOUT NEMOVITOST

Chcete znát před prodejem tržní cenu Vašeho rodinného domu, bytu, chaty, pozemku?

Neváhejte se na mě obrátit. Specializuji se na nemovitosti Přerova a okolí již od roku 1997.

Vyplňte tento formulář a já Vás budu kontaktovat.